Μάθετε για την ορθογραφία, τη μορφολογία, τον συλλαβισμό και τα συνώνυμα/αντίθετα οποιασδήποτε νεοελληνικής λέξης. Οι λέξεις παραμένουν μάταιοι ήχοι αν δεν μπορούμε να τις κατανοήσουμε.
H νέα ελληνική γλώσσα αποτελείται από ένα υπέροχο κατακλυσμό λέξεων, οι οποίες πηγάζουν στην πλειοψηφία τους από την αρχαία ελληνική. Διαμέσου των αιώνων κάποιες από τις λέξεις άρχισαν να επικαλύπτονται στο νόημα από άλλες και πολλές απέκτησαν πολλαπλές σημασίες.
Το Λεξισκόπιο παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με τον συλλαβισμό, τη μορφολογία (κλίση) και τα συνώνυμα και αντίθετα των λέξεων, αλλά και των πιο γνωστών φράσεων και εκφράσεων στις οποίες μια ελληνική λέξη μπορεί να μετέχει.
Εισαγάγετε τη λέξη που σας ενδιαφέρει κατωτέρω και πατήστε Αναζήτηση.
Το Λεξισκόπιο είναι ένα σύνθετο γλωσσικό εργαλείο, το οποίο παρέχει πληροφορίες για μια νεοελληνική λέξη ή φράση, συνδυάζοντας τη λειτουργικότητα του Συλλαβιστή, του Ορθογράφου, του Λημματοποιητή, του Μορφολογικού Λεξικού και του Θησαυρού Συνωνύμων-Αντιθέτων της Neurolingo.
τυ-πο-λα-τρί-α
τυπολατρία ουσ. θηλ.
|
τυπολατρία ουσ.
Σ: φορμαλισμός, σχολαστικότητα1
-λατρ-
Οι λέξεις που περιέχουν το συστατικό -λατρ- αναφέρονται στην υπερβολική αγάπη για κάτι.Το συστατικό -λατρ- προέρχεται από το αρχαίο ρήμα λατρεύω (= υπηρετώ ένα θεό). Το συστατικό αυτό εμφανίζεται σε:
Ουσιαστικά
-λάτρης [látris] (σπάνια θηλ. -λάτρισσα)
Για παράδειγμα, ο φυσιολάτρης αγαπάει πολύ τη φύση.
-λατρία [latría]
Για παράδειγμα, η τυπολατρία είναι η υπερβολική προσκόλληση στους τύπους (σε βάρος της ουσίας, του περιεχομένου).
Επίθετα
-λατρικός [latrikós], -λατρική, -λατρικό
Για παράδειγμα, οι ειδωλολατρικές συνήθειες αναφέρονται στην ειδωλολατρία ή στους ειδωλολάτρες.
1 Από 10
Για τους επισκέπτες του site μας, το Λεξισκόπιο έχει περιορισμό χρήσης τις 10 λέξεις ανά ημέρα. Εγγραφείτε δωρεάν στο site μας για να αποκτήσετε όριο 30 λέξεων ανά ημέρα.
Εναλλακτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε την εφαρμογή του Λεξισκόπιου για Κινητά Λεξισκόπιο Mobile App όπου η χρήση λέξεων είναι απεριόριστη.
ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ: Σύμφωνα με τους ορθογραφικούς κανόνες της σχολικής Γραμματικής, οι λέξεις σε -λατρία γράφονται με /ι/ διότι προέρχονται από ουσιαστικά, π.χ. αρχαιολατρία < αρχαιολάτρης, και όχι από ρήματα σε -εύω (αφού δεν υπάρχει αρχαιολατρεύω). Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση με τη λέξη λατρεία που, ως παράγωγο του λατρεύω, γράφεται με /ει/.